Städtips

Läder – prova dessa lädertips för att hålla det snyggt

Got Leather? Lädertips för att hålla det snyggt

När det gäller att hålla ditt lädermöbler och accessoarer snyggt och i gott skick kan det vara en utmaning. Läder är ett naturligt material som kräver särskild vård och underhåll för att bevara sin skönhet och hållbarhet.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några användbara lädertips för att hjälpa dig att hålla ditt läder i toppskick. Oavsett om du har en lädersoffa, ett läderbälte eller en läderhandväska, kan dessa tips vara till hjälp för att förlänga livslängden på ditt älskade läder.

 1. Rengöring av läder
  Att rengöra läder på rätt sätt är viktigt för att undvika skador eller fläckar. För vanlig rengöring, använd en mjuk trasa eller en svamp och rengöringsmedel specifikt utformat för läder.

 2. Undvik användning av vatten
  Vatten kan skada läder och leda till fläckar och deformation. Undvik att använda vatten när du rengör läderprodukter och var extra försiktig när du använder lädervårdande produkter som innehåller vattenbaserade ämnen.

 3. Användning av lädervårdsprodukter
  För att hålla ditt läder i toppskick bör du använda lädervårdsprodukter regelbundet. Detta inkluderar läderbalsam, läderrengöringsmedel och läderskydd. Se till att följa instruktionerna på produkterna och undvik överdriven användning.

 4. Förvara läder på rätt sätt
  Förvara dina läderprodukter på en torr och sval plats, helst i en tygförpackning för att undvika damm och direkt solljus. Undvik att placera läder i plast eller i närheten av värmekällor som kan torka ut materialet.

 5. Hantering av fläckar
  Om ditt läder får en fläck, agera snabbt. Ta bort eventuella överflödiga material, använd en mjuk trasa fuktad med läderrengöringsmedel för att försiktigt torka fläcken. Undvik gnidning eller skrubba eftersom det kan skada läderytan.

 6. Varning för solen
  Läder kan blekas och torkas ut av direkt solljus. Försök att undvika att utsätta dina läderprodukter för långvarig solbestrålning genom att hålla dem borta från fönster och direkt solljus.

 7. Utför regelbunden underhåll
  För att hålla ditt läder i bästa skick, se till att utföra regelbunden underhåll. Detta inkluderar rengöring, applicering av läderbalsam och säkerställa att dina läderprodukter inte utsätts för extrema temperaturer eller fuktighet.

Avslutningsvis kan dessa lädertips vara till hjälp för att bevara skönheten och hållbarheten hos dina läderprodukter. Genom att ta hand om ditt läder på rätt sätt kan du njuta av dina favoritaccessoarer och möbler under lång tid.

Vem visste att det kunde vara så enkelt att hålla ditt läder snyggt? Prova dessa tips och se hur ditt läder får nytt liv och glans!Dina läderprodukter är värda att ta hand om och genom att följa de här enkla lädertipsen kommer de att se fräscha och snygga ut under lång tid.

 1. Hantering av fettfläckar
  Om du får en fettfläck på ditt läder, strö över lite majsstärkelse eller talkpuder och låt det absorbera oljan. Torka sedan försiktigt bort pulvret och fläcken med en mjuk trasa.

 2. Mjukt borstning av läderytan
  Använd en mjuk borste för att försiktigt borsta bort damm och smuts från läderytan. Var försiktig så att du inte skadar lädret och undvik att använda hårda borstar eller skrapverktyg.

 3. Undvik kemiska rengöringsmedel
  För att undvika att skada lädret bör du undvika att använda kemiska rengöringsmedel som innehåller starka lösningsmedel eller alkohol. Dessa kan torka ut och bleka läderytan.

 4. Konditionering av läder
  För att behålla lädrets mjukhet och smidighet, applicera läderbalsam regelbundet. Detta hjälper till att bevara färgen och skydda mot sprickor och uttorkning.

 5. Handtvättning av läder
  Om möjligt, undvik att tvätta läder i maskin eller genom kemtvätt. Handtvättning är ofta det bästa alternativet för att undvika att läderprodukter blir förstörda eller skadade.

 6. Skydd mot väta
  För att skydda lädret mot fukt och väta, använd en vattenavvisande spray eller impregnering för läderprodukter. Detta hjälper till att förhindra fläckar och deformation.

 7. Undvik att placera varma föremål på läder
  Undvik att placera heta eller varma föremål direkt på lädermöbler eller accessoarer. Detta kan leda till permanenta märken eller skador på ytan.

 8. Professionell rengöring
  Vid behov av djuprengöring eller om du är osäker på hur du ska ta hand om ditt läder, överväg att anlita professionella rengöringstjänster för att säkerställa att dina läderprodukter behandlas på bästa möjliga sätt.

Genom att följa dessa lädertips kan du vara säker på att dina läderprodukter kommer att hålla sig i toppskick och behålla sin skönhet och hållbarhet över tid. Investera tid och omsorg i ditt läder och belönas med produkter som ser ut som nya i många år framöver.

luftrenare för luftburna partiklar

Att ha en bra luftrenare i hemmet och för kontorsanvändning 

Funderar du på att köpa en luftrenare? I vårt samhälle och världen i stort är luft en fundamental aspekt som behövs av både människor och djur. Syresättningen bidrar till att upprätthålla en mängd funktioner i människans kropp, och utan den överlever vi inte. Detta är förstås grundläggande, men läs vidare för att kanske lära dig någonting du inte visste.

Olika luftburna partiklar som kan skada hälsan

De senaste decennierna har vi upptäckt att luften vi andas kan vara förorenad av olika typer av luftburna partiklar som kan skada hälsan på olika sätt. Dessa luftburna partiklar kommer inte bara från den miljö vi lever i utan numera även från oss själva. Vad beror detta på?

Utsläpp från olja och industrier

Ta till exempel industrier med högteknologisk utrustning och maskiner som används för effektivisering och tillverkning av varor. Med tanke på dessa branscher kommer du att upptäcka att partiklarna som de oftast bränner ut eller släpper ut efter produktion kan vara skadliga och mycket förorenade. Oljebolag som bränner ut gasformiga ämnen tenderar att förorena luften genom att släppa ut rök efter att de har producerat sina färdiga produkter.

Luftburna partiklar

Luftburna partiklar som mycket lättantändlig rök, gasformiga ämnen, bakterier, virus, pollen, bakterier, etc. kan alla upptas från luften och eftersom de kommer i så små mängder men samtidigt är så potenta har vi ett stort problem.

Tobaksrök

Vi människor skadar ibland oss själva utan att ens veta det. Många tycker om att röka tobak och detta är en annan orsak till luftföroreningar som innehåller farliga partiklar som är skadliga för kroppen. Detta är vedertaget men då substansen är beroendeframkallande kan det vara svårt att göra det “rätta” för vår hälsa. 

Damm

En annan typ av förorening är damm. Vi tar in damm i våra hem utan att ens veta det. När vi kommer tillbaka från jobbet, sociala händelser eller bara en promenad i parken brukar vi bära med oss lite dammfläckar utan att veta. Vad innehåller dessa dammpartiklar? Det kan vara svårt att veta.

Husdjur

Detta drabbar oss alla, både vuxna såväl som barn. Hundar, katter och andra husdjur är också involverade i allt detta. Dessa husdjur kan också både bli utsatta för och bidra till besvär, så det är en bra idé att tvätta dem ofta och vara uppmärksam på vad de kan ha dragit in i hemmet men också hur deras pälsar ser ut.

Vad är lösningen för en renare luft?

Tillverkningen av en enhet som kallas luftrenare har pågått under ett stort antal år men har kanske fortfarande inte slagit igenom på bred front. Denna apparat som hjälper alltså till att filtrera luften från de olika typerna av förorenade partiklar vi möter, antingen hemma eller på kontoret.

Hur fungerar då en luftrenare?

Luftrenare är filtreringsanordningar gjorda för att fånga partiklar som sprids via luften även så små som 0,3 mikrometer med en effektivitet på 99,97% vid rening av luften och resulterar i att ren och frisk luft matas ut på den plats där apparaten finns. 

Apparaten kommer med ett HEPA-filter som hjälper till att ta bort partiklarna efter att de fångats upp från luften och sedan filtrerar det innan det cirkulerar ut den rena luften. Rätt enkelt, med andra ord.

Det finns olika typer av luftrenare du kan använda och de är oftast tillverkade med ett så kallat “True” HEPA-filter liksom ett förfilter installerat i dem. De typer av luftburna partiklar som luftrenaren fångar upp är pollen, virus, bakterier, mögelsporer, husdjurshår, tobaksrök, allergiframkallande ämnen etc.

Det är känt över hela världen att en luftrenare rekommenderas att placeras hemma för effektiv cirkulation av ren luft. Läkare och experter på allergier rekommenderar användning av en luftrenare i hemmet, särskilt för de som drabbas av allergi och astma vid återkommande tillfällen.

Typer av luftrenare

Det finns olika typer av luftrenare, och ett stort antal varumärken och användningsområden. Gällande det sistnämnda kan det repeteras av vanliga områden rör rök, husdjur, allergi, astma, dammkvalster, damm, virus, pollen etc., och exempel på varumärken är “Honeywell”, “Winix”, “Plasmawave” och “Germguardian”. 

Vilken typ behöver du? Svaret kan ges beroende på olika faktorer, till exempel individuella hälsoproblem.

Att ha en luftrenare i ditt hem är en bra idé för din allmänna hälsa, oavsett nuvarande status. Det är också mycket viktigt att de som röker ska ha en som hjälper till att rengöra luften och till och med ta bort rökens lukt.

Det rekommenderas starkt att ha en luftrenare i ditt hem för en förbättrad miljö.

anlita bäst städföretag i sundsvall

Hur kan ett städföretag som erbjuder städning i hushållet hjälpa dig?

Vårt hem är en stor del av våra liv eftersom det är platsen där vi sover, äter, bor och gör våra dagliga aktiviteter. Vanligtvis är vi mycket upptagna och har ingen tid att städa våra hem. Det är då vi kan anställa ett städföretag. Om du inte kan städa ditt hus regelbundet, bör du inte stressa dig själv mer med att fundera över hur du ska hitta tiden och energin att hantera ditt smutsiga hem.

En bra städfirma i Sundsvall är alltid tillgängliga och bara ett samtal bort, de hanterar sina sysslor effektivt efter behov och håller sin arbetsförmåga på expertnivå. Det finns olika fördelar som följer med att anlita ett städföretag för att städa i ett hushåll, och här är några av dem:

Ett städföretag ger dig ett rent hem igen

Städare är välutbildade för att hantera sina städuppgifter på expertnivå. De använder rekommenderade metoder och rengöringslösningarna de använder är också av högsta kvalitet. Dessa städare har som huvudsakligt mål att se till att allt fungerar bra eftersom de vill ha dig som regelbunden kund. Därför kommer ditt hus se som nytt ut när de är klara, vilket förstås har underlättat för dig.

Du kan göra andra saker istället för att städa hemmet

Att rengöra ditt hem kan kräva mycket av din tid. Dessutom är det ett omfattande jobb som kräver din fulla koncentration. Genom att boka rengöringsspecialister kan du prioritera tid på annat och klara av andra viktiga saker. Du kan spendera värdefull tid med dina vänner eller din familj eller för den delen ägna dig åt ett personligt intresse.

En städfirma hjälper dig att hantera allt du inte kan rengöra på egen hand

Hushållsstädare fyller en viktig funktion eftersom de kommer att rengöra smuts även i områden som du inte kan rengöra själv. Vissa områden är särskilt smutsiga och behöver extrem omsorg eftersom de kan orsaka krångel och utlösa allergier. Dessa städare är kvalificerade att arbeta i de svåråtkomliga områdena som du kanske aldrig ens har rengjort själv, av olika skäl.

Städare har massor av erfarenhet för att hantera de svåraste arbetena

Dessa städare är alla utbildade för att hantera de svåraste sysslorna. Dessutom är de försäkrade i händelse av att ett problem uppstår medan tjänsten utförs. Deras arbete med att se till att din fastighet förblir ren är därför garanterad. Det är mycket sannolikt att ditt hem kommer bli som allra renast om du låter ett städföretag sköta städningen.

Abonnemangsstädning garanterar att du får regelbundna hemstäd

När du tecknar ett kontrakt kan städarna fortsätta att komma till din fastighet beroende på dina specifikationer. Vid abonnemangsstäd kommer vanligtvis in varje vecka, varannan vecka eller en gång i månaden. Ett lagligt avtal låter också dig få en ersättare när din vanliga städare är på semester. På så sätt kommer din egendom alltid att rengöras noggrant.

tips på mögelsanering

Mögelsanering – En snabb checklista över hur du tar hand om mögel

Om du inte tar hand om mögel snabbt och på rätt sätt så kan mögel enkelt bli ett hälsoproblem och orsaka stora skador. Miljöskyddsnämnden publicerar kompletta guider för hur du skall handskas med ett mögelproblem. Men eftersom tiden är avgörande kommer här en snabb checklista så du kan komma igång med en mögelsanering.

10 tips för mögelsanering

 1. Viktigast av allt är att identifiera och åtgärda källan till översvämningen, läckan eller annan fuktskapande källa som skapar möglet.
 2. Du bör minst ha på dig munskydd, skyddshandskar och skyddsglasögon för att minska exponeringen mot möglet. Det är också rekommenderat att använda kläder som du kan kasta för att undvika att du sprider mögelsporerna. Exponering mot mögel kan irritera ögonen, huden, näsan, halsen och lungorna hos både de som är allergiska mot mögel och de som inte är det.
 3. Öppna dörrar och fönster samt använd fläktar som cirkulerar luften och skyndar på torkningsprocessen vilket bör göras inom 48 timmar.
 4. Ta ut möbler och ägodelar på utsidan och låt dem torka medan du låter skåp och lådor stå öppna.
 5. Dammsug golv, tak och väggar för att få bort mögelsporer. Sopa bort sporerna från möbler och andra ägodelar.
 6. Rengör och desinficera alla ytor (inklusive golv, tak, väggar, möbler etc.) som infekterats. Skrubba med varmt såpa vatten och tvätta sen av med en lösning bestående av ¼ kopp blekmedel i 3,5 liter vatten. Upprepa proceduren tills doften helt försvunnit.
 7. Var medveten om mögel i skrymslen och i porösa material. Den här skadan kan vara svår att bli av med helt och hållet och det kan behövas professionell städhjälp i Sundsvall för att sanera det.
 8. Lite beroende på orsaken och hur stor kontamineringen är så bör du överväga att be ett proffs kontrollera och rengöra ventilationen eftersom det finns en risk att sporerna kan spridas genom den till andra delar i hemmet.
 9. Använd en lågtryckssprej med svampdödande medel för att döda sporerna.
 10. För att bli av med kvarhängande otrevlig doft kan du använda deodoriseringsmedel, kol eller färskpressad juice.

2 metoder för att undvika fukt

För att undvika problem bör du undvika fukt vilket kan göras genom två huvudsakliga metoder. För det första bör du minska fukten inomhus genom att använda fläktar och avfuktare. För det andra bör du förebygga mot kondens på fönster, väggar etc. genom att använda isolering. Om du utför mögelsaneringen snabbt och noggrant så kan du snabbt få ett hälsosamt och rent hem!

anlita en städfirma för hemstäd på dina villkor

Hemstäd – Så fixar du städningen hemma utan att stressa

Att anlita någon att fixa hemstäd åt dig kan skänka dig lugn och hjälpa dig att stressa mindre. När du jobbar hela dagen är det sista du vill göra att arbeta hela natten. Att komma hem till ett rörigt hem gör att du känner att allt arbete du just utfört betyder väldigt lite i det långa loppet, då du stressar för att slutföra dina andra uppgifter.

Hemstäd- stressa mindre, koppla av mer

”Denna plats är en svinstia.” Vi har alla sagt den frasen minst en gång i våra liv. Majoriteten av tiden syftar du antagligen till ditt barns rum, men i vissa fall syftar du kanske även till resten av ditt hus. Så pinsamt som det kan kännas att du bor i en svinstia, är det kanske inte för att du inte bryr dig om rengöring. Utan för att du helt enkelt inte har tid att städa. Om det är så kan det vara en tidpunkt då det kan vara dags att ta stressen från dina axlar och anlita någon att komma in och ta hand om hemstädningen.

Anlita en städfirma för hemstädning

Att anlita någon att komma till ditt hem och utföra detta betyder att du inte behöver oroa sig för att hitta tid att göra det själv. Du kan äntligen luta dig tillbaka och bara slappna av för en liten stund på kvällen utan att behöva oroa dig för att sätta igång på nytt med att sopa, moppa, dammsuga och damma. Ett rörigt hem kan vara en sak som hör till det förflutna om du anställer rätt personer. Poängen med det är att du kommer att ha det blänkande hem du alltid har drömt om, trots att du inte har tid att ta hand om det själv.

När du sätter igång processen med att anlita någon att göra städningen åt dig, ta din tid. Du vill först verifiera att de är registrerade och försäkrade. Troligtvis kommer du inte att vara hemma när de kommer för att ta hand om ditt hem. Du vill inte riskera att något stulits eller att någon skadas. Om städarna inte är försäkrade tar du en risk genom att ha dem i ditt hem. Skadas någon måste du betala kostnaden. Om städfirman är försäkrade så kan det lugna ditt sinne att veta att de inte har anställt en kleptoman till att komma in i ditt hem.

Vilka städtjänster kan städföretaget erbjuda?

Var uppmärksam på de olika städtjänsterna de erbjuder. Husrengöring kommer nästan alltid att bestå av att sopa, dammsuga, damma, moppa, städ av badrum, plockande och torkande av ytor. Vissa företag rengör också väggar och golvlister. En del företag kan plocka den smutsiga disken från diskhon in i diskmaskinen medan andra bara lägger den smutsiga disken i diskhon. De flesta företag tvättar inte, eller viker inte den redan rena tvätten eller lägger inte undan tvätt. Om du har en korg med vikta kläder ståendes på bordet kan de placera den på din säng åt dig. Då kan du enkelt plocka undan den senare, men det är så långt de flesta städfirmor går. Om du är intresserad av en specifik städtjänst måste du se till att företaget erbjuder den innan du anlitar dem.

Hemstäd är förmodligen ett av de största arbeten du har utöver ditt arbete. Om du arbetar långa timmar och inte har tid att slappna av kan det vara stressigt. Att anlita en städfirma i Sundsvall för hemstäd eller städhjälp för att ta hand om denna vanliga rutinsyssla, kan vara den bästa present du ger dig själv på hela året.

frågor till flyttfirman

Frågor som är viktiga att fråga flyttfirman du vill anlita

Du ska flytta. Du är förmodligen glad att flytta till en ny destination. Du ska också gå igenom en av de mest stressiga upplevelserna i ditt liv: flyttprocessen.

Du kommer att anförtro personer som du aldrig har träffat tidigare med alla dina personliga tillhörigheter. Hur galet är inte det?! Även om det kanske låter läskigt är det ett smart val att anställa en flyttfirma istället för att flytta själv. Om du hittar rätt firma kan de faktiskt ta bort majoriteten av stressen som är förknippad med att flytta.

Frågor du bör ställa till en flyttfirma

Det finns inga dumma frågor: Jag slår vad om att du hört det här många gånger från dina lärare eller mentorer. Och nu kan du inte att vara blyg: Det här är de frågor du måste fråga den flyttfirma du planerar att anlita.

 • Är dina flyttare licensierade?
 • Är de försäkrade?
 • Räknar din firma per möbel, per timme, eller erbjuder de fasta priser? (Timpris är den vanligaste prissättningen för lokala firmor, se till att de är riktiga yrkesmän och kommer att arbeta 60 minuter i timmen utan onödiga raster. Fasta priser, där de är tillåtna enligt statens lagar, fungerar bättre för små flyttar. Se till att du tillhandahåller en komplett lista på saker som ska flytta om du vill att flytten går snabbt.
 • Har ni ett minimum antal timmar? (De flesta av firmor kommer att ha ett minimum som sträcker sig mellan 2 till 4 timmar)
 • Hur beräknar de timmarna: i steg om 10, 15, 30 minuter? I hela timmars block? (15 minuters debitering är vad du ska leta efter)
 • Finns det några extra avgifter för att flytta stora föremål, som piano, tv-apparater, pooler, spa? (Det är ganska vanligt att ta extra betalt för ovanliga saker)
 • När börjar tiden?: När föraren lämnar sin anläggning, eller när de kommer till din plats? (Leta efter en firma som tar betalt från den tid de börjar jobba hos dig)
 • Vilka extra avgifter är det? Debiterar de för packningen? Bensin? Ankomst- / destinationsavgift?
 • Är deras priser högre på helger och tidigt / sent på dagen?
 • Krävs en deposition för att säkra datum och tid?
 • Vilka betalningsalternativ accepterar ditt flyttföretag? (Kreditkort, kontanter, postförskott, checkar?)
 • Har de egna flyttare eller hyr de in personal? (Undvik att hyra företag som använder inhyrd personal!)
 • Vilken träning genomgår de?
 • Är mina objekt försäkrade under flytten? Vilka är försäkringsvillkoren?
 • Vad är uppsägnings- och ombokningspolicyn? (Du bör alltid kunna omboka eller avbryta inom 72 timmar, helst 48 eller 24. Det ska inte finnas någon avbokning eller ombokningsavgifter av något slag)
 • Vem kommer att vara din kontaktperson på flyttdagen?
 • Har din firma några nyttiga råd för att göra hela processen enklare och snabbare?
 • Kan de ge referenser?

Alla dessa frågor bör hjälpa dig att bli bekant med flyttfirmans policy och ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig på flyttdagen. Det bör också bidra till att eliminera mindre bra företag från din potentiella-flyttfirma-lista och bidra till framgång när du flyttar.

Behöver du hjälp med flyttstädning i sundsvall – Gör en gratis intresseanmälan!

så rengör du badrummet enklast

Rengöra badrum – Smart städlista

Badrumsrengöring – ett av de väsentligaste rummen i städrutinen

Ett av de ställen i huset som folk gärna undviker när det gäller att städa hemma är badrummet. Men detta är nog det viktigaste stället att städa på. Man kan ju inte säga sig vara klar med städningen med ett smutsigt badrum kvar. Det finns många enkla saker man kan göra för att få sitt badrum rent, och som dessutom gör städningen mycket behagligare för alla familjemedlemmar i huset, och inte bara för den som oftast städar.

Nedan följer steg-för-steg lista för badrumsrengöring

 • Samla ihop verktygen och produkterna du behöver– mögelborttagningsmedel, desinfekterande medel, mjuka svampar till glasdetaljer, en hink samt en använd tandborste.
 • Ta på handskar på händerna och en scarf för håret och spruta sedan på mögelborttagningsmedel eller blekmedel på badkaret och på andra områden som ska rengöras. Låt sedan verka ett tag. Samtidigt som du väntar på det kan du behandla toaletten med desinfektionsmedel. Handskarna är på för att skydda händerna mot de starka medlen.
 • Medan desinfektionsmedlet verkar i toalettstolen ta då en svamp och rengör utsidan av toaletten, ändå från golvet och upp. Om du vill att toaletten ska glänsa som att den vore ny så lägg ner lite extra kärlek ditt skrubbande och gnuggande, både på insidan och på utsidan.
 • Nu tillbaka till badkaret och duschen. Eventuellt kanske du måste blöta upp några av ställena du sprutat blekmedel på igen. Gnugga sedan överallt med en svamp så att alla mögelbeläggningar och tvålrester försvinner. Detta kan ta både mycket tid och energi om det är väldigt smutsigt och om det finns mycket beläggningar från tvål kvar på ytorna. Väggen på badkaret och i duschen måste rengöras försiktigt. På kanterna och i fogarna använd den gamla tandborsten. Den fungerar bäst för att komma åt på och i alla de små detaljerna. Avloppsdelen kan också med fördel göras rent med tandborsten.
 • Precis som på vilket annat ställe som helst i huset där du ska städa, samla ihop alla saker och prydnader som står framme på handfatet och runt omkring, och lägg dem åt sidan. Spraya lite desinfektionsmedel på ytorna. Till detta moment är det bäst att använda en gammal urtvättad trasa. Om det finns fettbeläggningar eller annan smuts på ytan av tvättstället använd tandborsten.
 • När alla vinklar och vrår är rena ta lite toalettpapper och gnugga för att få handfatet att se skinande rent ut.
 • För speglarna i badrummet är det bästa rengöringsmedlet ett medel som du gjort själv. Bäst är ett som innehåller vinäger och tvättsprit. Blanda lika mycket av vardera delar i en sprayflaska. Spruta sedan på blandningen på spegelglaset och gnugga det rent med gammalt tidningspapper.

Om man rengör badrummet följandes dessa tips så blir städningen perfekt och denna viktiga del av huset kommer att glänsa som aldrig förr.