så rengör du badrummet enklast

Rengöra badrum – Smart städlista

Badrumsrengöring – ett av de väsentligaste rummen i städrutinen

Ett av de ställen i huset som folk gärna undviker när det gäller att städa hemma är badrummet. Men detta är nog det viktigaste stället att städa på. Man kan ju inte säga sig vara klar med städningen med ett smutsigt badrum kvar. Det finns många enkla saker man kan göra för att få sitt badrum rent, och som dessutom gör städningen mycket behagligare för alla familjemedlemmar i huset, och inte bara för den som oftast städar.

Nedan följer steg-för-steg lista för badrumsrengöring

  • Samla ihop verktygen och produkterna du behöver– mögelborttagningsmedel, desinfekterande medel, mjuka svampar till glasdetaljer, en hink samt en använd tandborste.
  • Ta på handskar på händerna och en scarf för håret och spruta sedan på mögelborttagningsmedel eller blekmedel på badkaret och på andra områden som ska rengöras. Låt sedan verka ett tag. Samtidigt som du väntar på det kan du behandla toaletten med desinfektionsmedel. Handskarna är på för att skydda händerna mot de starka medlen.
  • Medan desinfektionsmedlet verkar i toalettstolen ta då en svamp och rengör utsidan av toaletten, ändå från golvet och upp. Om du vill att toaletten ska glänsa som att den vore ny så lägg ner lite extra kärlek ditt skrubbande och gnuggande, både på insidan och på utsidan.
  • Nu tillbaka till badkaret och duschen. Eventuellt kanske du måste blöta upp några av ställena du sprutat blekmedel på igen. Gnugga sedan överallt med en svamp så att alla mögelbeläggningar och tvålrester försvinner. Detta kan ta både mycket tid och energi om det är väldigt smutsigt och om det finns mycket beläggningar från tvål kvar på ytorna. Väggen på badkaret och i duschen måste rengöras försiktigt. På kanterna och i fogarna använd den gamla tandborsten. Den fungerar bäst för att komma åt på och i alla de små detaljerna. Avloppsdelen kan också med fördel göras rent med tandborsten.
  • Precis som på vilket annat ställe som helst i huset där du ska städa, samla ihop alla saker och prydnader som står framme på handfatet och runt omkring, och lägg dem åt sidan. Spraya lite desinfektionsmedel på ytorna. Till detta moment är det bäst att använda en gammal urtvättad trasa. Om det finns fettbeläggningar eller annan smuts på ytan av tvättstället använd tandborsten.
  • När alla vinklar och vrår är rena ta lite toalettpapper och gnugga för att få handfatet att se skinande rent ut.
  • För speglarna i badrummet är det bästa rengöringsmedlet ett medel som du gjort själv. Bäst är ett som innehåller vinäger och tvättsprit. Blanda lika mycket av vardera delar i en sprayflaska. Spruta sedan på blandningen på spegelglaset och gnugga det rent med gammalt tidningspapper.

Om man rengör badrummet följandes dessa tips så blir städningen perfekt och denna viktiga del av huset kommer att glänsa som aldrig förr.